25 Temmuz 2014 Cuma

Havalı Tüfekte Gez Arpacık Ayarı

Öncelikle herkeze selamlar ve iyi atışlar dilerim.Bu videomuzda gez arpacık ayarının nasıl yapıldığını göstermeye çalışıyoruz.

23 Temmuz 2014 Çarşamba

Havalı Tüfeklerde Saçma Seçimi Hakkında Bilgi

PELLET (PALET-SAÇMA) GENEL BAKIŞ
Arkadaşlar öncelikle havalı tüfeklerin kullanım amacına göre pelletlerin 
(palet-saçma) özellikleri ve seçimi değişmelidir.Örneğin orta güçte bir namludan kırma havalı tüfeklerde (245m/s) ağır pellet kullanımında mevcut atılan pelletin yer çekimine maruz kalması ile birlikte atış yapılan hedefin altından vurması ile hafif bir pellet kullanımında hedeften sapma yapması kaçınılmaz olur.Şu demek oluyor ki orta seviyede kullanılan bir namludan kırma havalı tüfekte ortalama hızı 245/S (800fps) ise kullanmamız gereken pellet ağırlığı optimum 1 gram ağırlığında olmalı.

Farklı ve basit bir örnek vermek gerekirse elimize aldığımız bir 1 kg taş mı yoksa 2 kg taş mı daha uzağa atarız ? Cevap tabi ki 1 kg taşı daha uzağa atarız.Ancak hafif taşın şöyle bir handikapı olur.Hafif taş rüzgara fazla mukavemet gösteremediği için rüzgarlı havada isabetli gidemez.Ancak ağır olan taş rüzgara mukavemet gösterir ancak yakın düşer.
Bu durumda şu sonuç çıkar...

Tüfeğimizi mükkemmel bir şekilde örneğin 50 metreye sıfırladık ve atışımızı yaptık.
İlk olarak 1 gramlık palet kullandık ve hedef tam isabet vurduk.İkincide ise 1,3 gramlık bir palet kullandık diyelim...Sonuç hedefin tam altından vurmuş olduk.Nedeni ise paletin rüzgara mukavemet gösterdiğini ancak yer çekiminden etkilendiğini görmüş olduk.

Bu durumda yapılması gereken tüfeğimizi örneğin yine 50 metreye sıfırlarken ağır 1,2 gram palet kullanmak.Daha ağır paletler tüfeğize zarar vereceğinden önermiyorum.Tüfeğimizi bu palet ile sıfırladıktan her iki ağırlıkta ki palet ile tam isabet atış yapmak mümkündür.Ayrıca tüfeğimizi kaç metreye sıfırladıysak o metreye nokta atışı yapılır bunu unutmayalım !!!

Şimdi temel bilgileri aldıktan sonra esas konumuza dönelim.!

Havalı tüfeklerde kullandığımız tüm paletler teknik olarak 2 ye ayrılır.Av ve Müsabaka paletleri diye.Temel olarak bana göre av,müsabaka ve genel kullanım amaçlı olarak üçe ayrılmaktadır.Ayrıca kendi içlerinde de balistik ve şekil olarak ta ayrılırlar.Tabi her paleti her amaçla kullanabiliriz ancak kendi özelliklerini icra edecek yerlerde kullanırsak daha çok verim alabiliriz.
Şimdi bu paletleri madde madde ele alalım...
  1. AV PALETLERİ (HUNTER) Resimde gördüğümüz en göze çarpan av paleti 7 numaradır.Bunun yanında 11-12-13-14 numaralı paletlerde av paletidir.Kısacası kubbe başlıklı paletlerin tahribat değeri yüksektir.Sivri uçlu paletlerin ise delicilik özelliği yüksektir.Bunlara marka olarak örnek vermemiz gerekirse 7 numaralı palet JSB predatördür.Diğer kubbe başlıklı paletler ise 11 numara olan Gamo expander , diğer bombeliler ise Gamo pro magnum,Gamo pro hunter,hunter,Crosman point,Crosman hollow point ve JSB diablo olmaktadır.Tabiki yeryüzünde yüzlerce çeşit şekilde av paleti bulunmaktadır.Sizin zevkinize ve bütçenize kalmıştır.Elbette hepsi genel amaçlada kullanılabilir.
  2. MÜSABAKA PALETLERİ (MATCH) Resimde ki 10 numaralı palettir.Üzerinin küt yada dümdüz olmasının sebebi.Havalı tüfek atış müsabakalarında kağıtta kendi çapında delik açarak atıcının uzaktan dürbün ile rahat görmesini sağlayan bir özellik taşımaktadır.Genel amaçla da kullanılabilir.Marka model belirtmek gerekirse tüm tanınmış pellet markalarında model olarak 'match' yazısının olması bu paletin müsabaka paleti olarak tanımamıza yetecektir.
  3. GENEL AMAÇLI KULLANIM PALETLERİ Resimde gördüğümüz 1 nolu sivri palet ve 5 numaralı bakır uçlu palettir.Aslında bu paletlerde av paleti olarak kullanılabilir.Ancak günümüzde bu iş avdan çok zevk keyfe keder atışa döndüğü için bu vb model olduğu için bu paletler günümüzde genel amaçlı kullanılmaktadır.1 Numarada gördüğümüz tüm markaların ürettiği saymakla bitiremiyeciğimiz bir modeldir.En çok tutulan model ise yine Gamo markasının magnum modelidir.JSB ve HN ayrıca Crosman markasının da bol miktarda bu şekilde paletleri vardır.5 Nolu resimde ki model ise Gamo markasının rochet modelidir.Bakır ucundan dolayı sert ve delici özelliği yüksek bir palettir.3 Nolu resimdeki palet Gamo markasının ts22 modeli olmakla birlikte pcp tüfekler için tasarlanmıştır.Namluda kırma havalı tüfeklerde kullanılabilir ancak orta seviyede bir tüfekte pek verimli olmaz.
Günümüzde sürat yapan hava , deniz ve kara araçlarının eskiye nazaran sivri kenarları azaltılmıştır.Yapılan rüzgar tüneli testlerinde ovalleştirilmiş cisimlerin hava akımına sürtünmesine daha az maruz kaldığı ve böylelikle haraket halinde iken daha az güç (aerodinami) harcadığı saptanmıştır.

Şimdi bundan yola çıkarsak eğer uzun mesafe atışlarında bombe başlıklı paletler daha uygun olacaktır.Ancak tahrıbatı sivri uçluya göre düşük olacak ancak daha isabetli olacaktır.
Sivri uçlu paletler ise kısa mesafelerde tam isabet ve tam delicilik uzun mesafelerde ise sapma yapacaktır ancak gittiği yere tahribat etkisi verecektir.
Şimdi her iki özelliği taşıyan modeller resimde gösterdiğim hafif sivri ve bombeli modellerdir :) Bu paletleri her iki özelliği de taşıdığı için uzun mesafelerde doğru ağırlığı seçtiğiniz zaman isabetli atış yaparsanız.

Şimdi bu 3 maddelerin dışında tutulan bir kaç paletimiz daha var.Bu paletler tüfeğin performansını %25 arttırma özelliklerine sahiplerdir.Bu  nasıl oluyor diyeceksiniz?
Bu paletlerin en büyük özelliği bakır vb. maddelerden yapılması veya bakır vb. malzemeler ile kaplanmış bir palet namlunun içinde diğer paletlere nazaran çok daha az sürtünme olduğundan ve daha hafif olduğundan namlu çıkış hızı diğer paletlere göre ortalama %25 daha fazladır.Bu paletlere örnek vermek gerekirse.Gamo raptor,Gamo platium ve diğer markalarda bulunan çeşitli muhtelif modellerde ki paletlerdir.Mali boyutuda diğer paletlere göre elbette daha yüsektir.




Paletler seçiminde anlatacaklarım şimdilik kısaca bu kadar.Şimdi gelelim en çok tutulan ve şahsen benim kullandığım paletlere :)
  • Sıfırlama için : Victory sport , Avsan vb sivri uçlu  paletler.(Sıfırlama mesafesi 50 metre)
  • Kısa mesafe atışları için (50 metre) : Gamo magnum,pro magnum,pro hunter,pro match.Ayrıca bazı özel anlarda kullandığım üst seviye kaliteli Hn silver point,Jsb diablo ve Crosman point paletleridir.
  • Uzun mesafe atışları için (60üstü) : Crosman point,Hn silver point,Jsb diablo.
  • Av Paletleri için (Ülkemizde yasak ancak bazen fareler için gerekli) : Gamo expander modeli yada diğer saydığım kubbe başlıklı paletler yeterli olacaktır.
  • Kağıt üzeri grupman için : Gamo pro match modeli uygun mesafeler içersinde uygun olmaktadır.
Saydığım bütün bu paletlerin balistik özellikleri ise makalenin başında belirttiğim gibi.1 Gram (15,43 grain)
civarında ve 5,50 - 5,51-5,52 mm çaplarında paletler dir.

Havalı Tüfekler Hakkında Bilgi

Ülkemizde havalı silahlarla avlanmak kanunen yasaktır. 
Atıcılık bir spordur, eline her silah alanın kendini keskin nişancı sanması gereği olmayan bir durum, dahası davranış sahibine zararı olan bir tavırdır. Havalı silahlar son derece dikkatli kullanılması gereken ürünlerdir. (kullanmasına bilmeyene her alet tehlikelidir.) Havalı silah meraklılarının atıcılık federasyonuna üye olarak ferdi sporcu lisansı çıkarmaları kendileri açısından daha faydalı olacaktır. Federasyon bu konuda oldukça yardımsever bir tavır içerisinde. ( http://www.taf.gov.tr ) 
Havalı silahlar pistonlu ve pcp olmak üzere 2 ana kategoridedir.Pistonlu silahlar yaylı ve gasRam olarak 2 kısıma ayrılırlar. Yaylı silahlar yay gücü ile gasram silahlar ise farklı bir sistemde bir piston içerisinde sıkıştırılmış kuru hava ile çalışmaktadırlar. ( örnek weihrauch hw 90) 

Pcp tüfekler ise tüp kullanılar ve tüp içine basınçlı kuru hava doldurularak atış yapılır. Ülkemizde Hatsan isminde son derece güzide bir havalı silah üreticisi bulunmaktadır. Avrupaya ihraç yapan büyük bir firmadır ve benimde takip ettiğim bir çok yurt dışı sitede adına fan klüpler kurulmuştur. Hatsandan başka Kral, Retay,Eser ve Torun firmalarının ürünleride bir çok bayide bulunabilmektedir. Bu firmaların bir çoğunun resmi siteleri mevcuttur. 

Havalı silahlarda aşağıda ki kalibre ve çaplarda pelet ( halk tabiri ile saçma) kullanılmaktadır. .177 cal (4,5 mm) .22 cal (5,5 mm) .25 cal (6,35 mm) .357 cal (9 mm) 
Yaylı tüfeklerde hedef atıcılığı yapıalcaksa .177 cal. önerilir. Ülkemizde havalı silahlarla av yasak olduğu için diğer kalibrelerin kullanılması keyfe kederdir. Tahribat amaçlı kullanıcılar .22 ve .25 cal silahlarda kullanmaktadırlar. Fakat yaylı silahlarda .177 cal. tavsiye edilir. Üzeri için kullanılan silahın magnum sınıfı olması gereklidir ki bu tip silahlarda ağır ve kurulması zor silahlardır. Lakin kullanıcıları çokçadır. 
Yaylı silahlarda namludan çıkan peletin ses hızını geçtiği yanılgısı pek çoktur. Fabrika çıkış verileri en hafif peletler ile yapıldığı için bu sonuç çıkabilmektedir ama fiziki kullanımda daha ağır peletler kullanıldığı için ses hızını geçmesi kabil değildir. Zaten amaçta ses hızını geçmesi değildir, geçmeside silahın ömrü açısından iyi değildir. Bunlar adı üzerinde süpersonic silahlar değil, havalı silahlardır. Daha güçlü silahlar isteyenler Pcp'ye yönelmelidirler. 
Pcp silahlarda .357 cal. çok rahatlıkla kullanılabilir. Ama bu silahlarında tüp hacminin geniş olması elzemdir, yoksa güç için gerekli hava sarfiyatını sağlamak için yoğun bir hava harcanması sebebi ile sık sık hava doldurma işlemi gereklidir. Pcp silahlar özel pcp pompaları ve scuba tüpleri ile doldurulmaktadır. Durumu müsait olan scuba tüp kullanırsa sık sık pompa ile hava basmak zorunda kalmaz. 
Yaylı silahlarda sabit namlu kullanmak daha isabetli sonuçlar verir. Bazı kimselerin yazdığı gibi alttan kurmalı silahlar dayanıksız değillerdir, bilakis daha uzun ömürlüdürler. Namludan kırmalı silahlarda uzun kullanımlarda namluda sizin göremeyeceğiniz milimetrik eğilmeler olabilir, bunlar zamanla isabeti etkilerler ama gezden sıfırlama yapılarak tolere edilebilirler. Alltan kurmalı silahlarda bu sorun olmaz. 
Havalı silahlarda namluyu kurarken sıkı tutmak lazım, aynı şekilde alttan kurmalı sistemlerde de kurma kolunu. Elinizden kaçan namlu Allah esirgesin yüzünüze falan gelirse ciddi yaralanmalara sebep olur, ayrıca bu durumda namlu gözle görülür şekilde ve tolere edilemeyecek düzeyde yamulabilir. Bu durumda silahın fabrikasına gitmesi ve tezgaha girmesi gereklidir. 
Yazacak sayfalar dolusu şey var ama şimdilik bunlar kafi diyorum. 
Herkese kazasız belasız atışlar dilerim. 
Blog Sayfamız Yeni Açılmıştır. Hayırlı Olması Dileğiyle...