Ülkemizde havalı silahlarla avlanmak kanunen yasaktır.
Atıcılık bir spordur, eline her silah alanın kendini keskin nişancı sanması gereği olmayan bir durum, dahası davranış sahibine zararı olan bir tavırdır. Havalı silahlar son derece dikkatli kullanılması gereken ürünlerdir. (kullanmasına bilmeyene her alet tehlikelidir.) Havalı silah meraklılarının atıcılık federasyonuna üye olarak ferdi sporcu lisansı çıkarmaları kendileri açısından daha faydalı olacaktır. Federasyon bu konuda oldukça yardımsever bir tavır içerisinde. ( http://www.taf.gov.tr )
Havalı silahlar pistonlu ve pcp olmak üzere 2 ana kategoridedir.Pistonlu silahlar yaylı ve gasRam olarak 2 kısıma ayrılırlar. Yaylı silahlar yay gücü ile gasram silahlar ise farklı bir sistemde bir piston içerisinde sıkıştırılmış kuru hava ile çalışmaktadırlar. ( örnek weihrauch hw 90)
Pcp tüfekler ise tüp kullanılar ve tüp içine basınçlı kuru hava doldurularak atış yapılır. Ülkemizde Hatsan isminde son derece güzide bir havalı silah üreticisi bulunmaktadır. Avrupaya ihraç yapan büyük bir firmadır ve benimde takip ettiğim bir çok yurt dışı sitede adına fan klüpler kurulmuştur. Hatsandan başka Kral, Retay,Eser ve Torun firmalarının ürünleride bir çok bayide bulunabilmektedir. Bu firmaların bir çoğunun resmi siteleri mevcuttur.
Havalı silahlarda aşağıda ki kalibre ve çaplarda pelet ( halk tabiri ile saçma) kullanılmaktadır. .177 cal (4,5 mm) .22 cal (5,5 mm) .25 cal (6,35 mm) .357 cal (9 mm)
Yaylı tüfeklerde hedef atıcılığı yapıalcaksa .177 cal. önerilir. Ülkemizde havalı silahlarla av yasak olduğu için diğer kalibrelerin kullanılması keyfe kederdir. Tahribat amaçlı kullanıcılar .22 ve .25 cal silahlarda kullanmaktadırlar. Fakat yaylı silahlarda .177 cal. tavsiye edilir. Üzeri için kullanılan silahın magnum sınıfı olması gereklidir ki bu tip silahlarda ağır ve kurulması zor silahlardır. Lakin kullanıcıları çokçadır.
Yaylı silahlarda namludan çıkan peletin ses hızını geçtiği yanılgısı pek çoktur. Fabrika çıkış verileri en hafif peletler ile yapıldığı için bu sonuç çıkabilmektedir ama fiziki kullanımda daha ağır peletler kullanıldığı için ses hızını geçmesi kabil değildir. Zaten amaçta ses hızını geçmesi değildir, geçmeside silahın ömrü açısından iyi değildir. Bunlar adı üzerinde süpersonic silahlar değil, havalı silahlardır. Daha güçlü silahlar isteyenler Pcp'ye yönelmelidirler.
Pcp silahlarda .357 cal. çok rahatlıkla kullanılabilir. Ama bu silahlarında tüp hacminin geniş olması elzemdir, yoksa güç için gerekli hava sarfiyatını sağlamak için yoğun bir hava harcanması sebebi ile sık sık hava doldurma işlemi gereklidir. Pcp silahlar özel pcp pompaları ve scuba tüpleri ile doldurulmaktadır. Durumu müsait olan scuba tüp kullanırsa sık sık pompa ile hava basmak zorunda kalmaz.
Yaylı silahlarda sabit namlu kullanmak daha isabetli sonuçlar verir. Bazı kimselerin yazdığı gibi alttan kurmalı silahlar dayanıksız değillerdir, bilakis daha uzun ömürlüdürler. Namludan kırmalı silahlarda uzun kullanımlarda namluda sizin göremeyeceğiniz milimetrik eğilmeler olabilir, bunlar zamanla isabeti etkilerler ama gezden sıfırlama yapılarak tolere edilebilirler. Alltan kurmalı silahlarda bu sorun olmaz.
Havalı silahlarda namluyu kurarken sıkı tutmak lazım, aynı şekilde alttan kurmalı sistemlerde de kurma kolunu. Elinizden kaçan namlu Allah esirgesin yüzünüze falan gelirse ciddi yaralanmalara sebep olur, ayrıca bu durumda namlu gözle görülür şekilde ve tolere edilemeyecek düzeyde yamulabilir. Bu durumda silahın fabrikasına gitmesi ve tezgaha girmesi gereklidir.
Yazacak sayfalar dolusu şey var ama şimdilik bunlar kafi diyorum.
Herkese kazasız belasız atışlar dilerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder