(palet-saçma) özellikleri ve seçimi değişmelidir.Örneğin orta güçte bir namludan kırma havalı tüfeklerde (245m/s) ağır pellet kullanımında mevcut atılan pelletin yer çekimine maruz kalması ile birlikte atış yapılan hedefin altından vurması ile hafif bir pellet kullanımında hedeften sapma yapması kaçınılmaz olur.Şu demek oluyor ki orta seviyede kullanılan bir namludan kırma havalı tüfekte ortalama hızı 245/S (800fps) ise kullanmamız gereken pellet ağırlığı optimum 1 gram ağırlığında olmalı.
Farklı ve basit bir örnek vermek gerekirse elimize aldığımız bir 1 kg taş mı yoksa 2 kg taş mı daha uzağa atarız ? Cevap tabi ki 1 kg taşı daha uzağa atarız.Ancak hafif taşın şöyle bir handikapı olur.Hafif taş rüzgara fazla mukavemet gösteremediği için rüzgarlı havada isabetli gidemez.Ancak ağır olan taş rüzgara mukavemet gösterir ancak yakın düşer.
Bu durumda şu sonuç çıkar...
Tüfeğimizi mükkemmel bir şekilde örneğin 50 metreye sıfırladık ve atışımızı yaptık.
İlk olarak 1 gramlık palet kullandık ve hedef tam isabet vurduk.İkincide ise 1,3 gramlık bir palet kullandık diyelim...Sonuç hedefin tam altından vurmuş olduk.Nedeni ise paletin rüzgara mukavemet gösterdiğini ancak yer çekiminden etkilendiğini görmüş olduk.
Bu durumda yapılması gereken tüfeğimizi örneğin yine 50 metreye sıfırlarken ağır 1,2 gram palet kullanmak.Daha ağır paletler tüfeğize zarar vereceğinden önermiyorum.Tüfeğimizi bu palet ile sıfırladıktan her iki ağırlıkta ki palet ile tam isabet atış yapmak mümkündür.Ayrıca tüfeğimizi kaç metreye sıfırladıysak o metreye nokta atışı yapılır bunu unutmayalım !!!
Şimdi temel bilgileri aldıktan sonra esas konumuza dönelim.!
Havalı tüfeklerde kullandığımız tüm paletler teknik olarak 2 ye ayrılır.Av ve Müsabaka paletleri diye.Temel olarak bana göre av,müsabaka ve genel kullanım amaçlı olarak üçe ayrılmaktadır.Ayrıca kendi içlerinde de balistik ve şekil olarak ta ayrılırlar.Tabi her paleti her amaçla kullanabiliriz ancak kendi özelliklerini icra edecek yerlerde kullanırsak daha çok verim alabiliriz.
Şimdi bu paletleri madde madde ele alalım...
- AV PALETLERİ (HUNTER) Resimde gördüğümüz en göze çarpan av paleti 7 numaradır.Bunun yanında 11-12-13-14 numaralı paletlerde av paletidir.Kısacası kubbe başlıklı paletlerin tahribat değeri yüksektir.Sivri uçlu paletlerin ise delicilik özelliği yüksektir.Bunlara marka olarak örnek vermemiz gerekirse 7 numaralı palet JSB predatördür.Diğer kubbe başlıklı paletler ise 11 numara olan Gamo expander , diğer bombeliler ise Gamo pro magnum,Gamo pro hunter,hunter,Crosman point,Crosman hollow point ve JSB diablo olmaktadır.Tabiki yeryüzünde yüzlerce çeşit şekilde av paleti bulunmaktadır.Sizin zevkinize ve bütçenize kalmıştır.Elbette hepsi genel amaçlada kullanılabilir.
- MÜSABAKA PALETLERİ (MATCH) Resimde ki 10 numaralı palettir.Üzerinin küt yada dümdüz olmasının sebebi.Havalı tüfek atış müsabakalarında kağıtta kendi çapında delik açarak atıcının uzaktan dürbün ile rahat görmesini sağlayan bir özellik taşımaktadır.Genel amaçla da kullanılabilir.Marka model belirtmek gerekirse tüm tanınmış pellet markalarında model olarak 'match' yazısının olması bu paletin müsabaka paleti olarak tanımamıza yetecektir.
- GENEL AMAÇLI KULLANIM PALETLERİ Resimde gördüğümüz 1 nolu sivri palet ve 5 numaralı bakır uçlu palettir.Aslında bu paletlerde av paleti olarak kullanılabilir.Ancak günümüzde bu iş avdan çok zevk keyfe keder atışa döndüğü için bu vb model olduğu için bu paletler günümüzde genel amaçlı kullanılmaktadır.1 Numarada gördüğümüz tüm markaların ürettiği saymakla bitiremiyeciğimiz bir modeldir.En çok tutulan model ise yine Gamo markasının magnum modelidir.JSB ve HN ayrıca Crosman markasının da bol miktarda bu şekilde paletleri vardır.5 Nolu resimde ki model ise Gamo markasının rochet modelidir.Bakır ucundan dolayı sert ve delici özelliği yüksek bir palettir.3 Nolu resimdeki palet Gamo markasının ts22 modeli olmakla birlikte pcp tüfekler için tasarlanmıştır.Namluda kırma havalı tüfeklerde kullanılabilir ancak orta seviyede bir tüfekte pek verimli olmaz.
Şimdi bundan yola çıkarsak eğer uzun mesafe atışlarında bombe başlıklı paletler daha uygun olacaktır.Ancak tahrıbatı sivri uçluya göre düşük olacak ancak daha isabetli olacaktır.
Sivri uçlu paletler ise kısa mesafelerde tam isabet ve tam delicilik uzun mesafelerde ise sapma yapacaktır ancak gittiği yere tahribat etkisi verecektir.
Şimdi her iki özelliği taşıyan modeller resimde gösterdiğim hafif sivri ve bombeli modellerdir :) Bu paletleri her iki özelliği de taşıdığı için uzun mesafelerde doğru ağırlığı seçtiğiniz zaman isabetli atış yaparsanız.
Şimdi bu 3 maddelerin dışında tutulan bir kaç paletimiz daha var.Bu paletler tüfeğin performansını %25 arttırma özelliklerine sahiplerdir.Bu nasıl oluyor diyeceksiniz?

Paletler seçiminde anlatacaklarım şimdilik kısaca bu kadar.Şimdi gelelim en çok tutulan ve şahsen benim kullandığım paletlere :)
- Sıfırlama için : Victory sport , Avsan vb sivri uçlu paletler.(Sıfırlama mesafesi 50 metre)
- Kısa mesafe atışları için (50 metre) : Gamo magnum,pro magnum,pro hunter,pro match.Ayrıca bazı özel anlarda kullandığım üst seviye kaliteli Hn silver point,Jsb diablo ve Crosman point paletleridir.
- Uzun mesafe atışları için (60üstü) : Crosman point,Hn silver point,Jsb diablo.
- Av Paletleri için (Ülkemizde yasak ancak bazen fareler için gerekli) : Gamo expander modeli yada diğer saydığım kubbe başlıklı paletler yeterli olacaktır.
- Kağıt üzeri grupman için : Gamo pro match modeli uygun mesafeler içersinde uygun olmaktadır.
Saydığım bütün bu paletlerin balistik özellikleri ise makalenin başında belirttiğim gibi.1 Gram (15,43 grain)
civarında ve 5,50 - 5,51-5,52 mm çaplarında paletler dir.
abi harika yazmışın çok acıklayıcı cok detaylı iyi bilgilendim benim gibi okuyup geçen insanlar vardır iyiki yazmışın ben yorum atmadan duramadım çunki emek var ve teşekkürü hak ediyo
YanıtlaSilhelal olsun. çok açıklayıcı. bütün soru işaretlerini kaldırıyor. Allah razı olsun.
YanıtlaSilGüzel bilgilendirme olmuş zevkle okudum emeğinize saglık
YanıtlaSilEmeginize saglik mükemmel anlatim
YanıtlaSilTskler emege saygı +++ up up up
YanıtlaSilEmeğinize sağlık..
YanıtlaSilElinize sağlık, bende yeni aldım havalı tüfeğimi ve aklıma bir konu takıldı. tüfek 5.5mm palet kullanıyor bu tüfekle 4.5mm palet atabiliyormuyuz. yada tam aklımdaki soruyu sorayım kıl kuyruklu paletler var duymuşsunuzdur. onların 4.5mm olanlarını kullanmak istiyorum mümkün mü tüfeğe zarar veriyor mu? tüfek Hatsan mod 125 sniper Vortex, cevap için şimdiden teşekkürler.
YanıtlaSilGüzel bir çalışma olmuş tebrikler
YanıtlaSilEmeğinize sağlık, çok aydınlatıcı olmuş.
YanıtlaSilTesekkurler guzel bir calisma olmus elinize saglik
YanıtlaSilTesekurler cok faydali olmus
YanıtlaSilBugün kuyruk uzunluğu 30cm olan bir sıçanı ağaçta vurdum Gamo Pba Bullet 5.5mm saçma kullandım,3-5 saniye içinde düştü ve öldü.Dana önceden ince memet ile vurmuştum banamısın dememişti.
YanıtlaSilTeşekkür ederim emeğine sağlık kafamdaki bir çok sorunun cevabını yazında buldum ona göre pellet şeçimimi yapacağım
YanıtlaSilHocam güzel açıklamışsın bende hatsan mod 125 pistonlu silah var ben sadece av için kullanıyorum sizce en ideali 14.5 grain mi yoksa 15.5 grain mi silah çok sert zarar verme durumu için sordum
YanıtlaSilBen ince mehmet premium sivri uclu 5.5lu 1.05 grain agırlik hatsan mod 85 sniper vortex modeliyle atıyorum ince mehmet kaliteli saçmamıdır
Sil